Kikimosoly

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy ötleteket adjak anyukáknak, hogy boldogan töltsék el a téli-nyári-tavaszi-őszi hétköznapokat gyermekeikkel. De a programokon, közös játékokon túl egyéb tapasztalataimat is szívesen megosztom minden érdeklődővel, válaszolok minden kérdésre, ami gyermekekkel kapcsolatos, hiszen 13 év alatt sok mindent megtanultam óvónőként és bébiszitterként, milyen is az élet onnantól kezdve, hogy megérkezett a várva várt apróság! :)

Friss topikok

  • Kikimosoly: @spakri: Köszönöm szépen! :) Jól esik! :) Biztosan állítom, hogy vannak hozzám hasonló gondolkodá... (2010.11.08. 23:11) Amikor máshogy bővül a család
  • mohikán76: Szia Kiki! Hajni vagyok!! :) Nagyon tetszik a blogod, szuper ahogy írsz, s abszolult te vagy, hum... (2010.09.24. 22:28) Házon kívüli kalandok
  • Dorota: @Kikimosoly: Szió! Köszönöm a kedves szavakat! Biztosan kérdezni fogok, amint adódik valami számo... (2010.09.01. 17:03) Beszoktatás, megszokás :)

Linkblog

Mikor jön el az ideje?!?!

2010.11.29. 22:06 - Kikimosoly

Sziasztok Kedves Olvasók!

Örömmel újságolom Nektek, hogy kaptam levelet! :) Nagyon örülök és köszönöm! Többet is, de az egyikben téma öteletek is voltak! :) Úgyhogy meg is ragadom az alkalmat, hogy az egyiket a három közül kicsit kivesézzem.

Nem tudom, mennyire leszek segítségetekre a témában, hiszen annyira egyénfüggő, hogy konkrét recept nincs rá. Kitaláltátok, miről fogok írni?!? :) Na jó, segítek. A mai témám a szobatisztaság. Ennek azért is örülök, mert most az oviban is aktuális, lévén kiscsoportom van. A gyerekek 90 %-a ebben a korban már gond nélkül használja a wc-t, de pont az ovi elkezdésével szoktak visszaesések mutatkozni. Ami persze - érthető módon - nagyon sok szülőt kétségbe ejt. De kezdjük az elejéről. Ami hova is datálható? Mert hogy minden gyerek más és más korban kezd leszokni a pelenkáról. Valamennyire közös szabály- és szokásrendszer a kisgyermekes családokban, hogy a nyári időszakot szívesen ragadják meg a szülők a pelenkáról való leszoktatás elkezdésére, hiszen akkor amúgy is kevés ruha van a gyereken, sok helyen adott a lehetőség arra, hogy meztelenül szaladgáljon a lurkó, megkönnyítve ezzel az időben a bilire huppanás lehetőségét. Reális. De én ismerek olyan Mazsolát is, aki a téli időszakban kezdte el a bilizést és a sok ruha ellnére hamar működésbe lépett, hogy nem pisilt be, illetve hogy mindig szólt, ha jött az ihlet :)

Ami minden gyermekre egyformán vonatkozik - szerintem:

1. Ne a papírformához ragaszkodjunk, azaz ne akarjuk gyermekeinket a szakkönyvek szerinte nevelni, mert kivételek mindig voltak, vannak és lesznek. Sohasem tudhatjuk, hogy ez a bizonyos kivétel nem-e épp a mi gyermekünk!?!?

2. Biztos vagyok abban, hogy mindannyian megismeritek és ismeritek már annyira szemetek fényét, hogy érezzétek, el lehet-e kezdeni velük ezt a nagy feladatot?!? Hallgassatok a belső megérzéseitekre, mert nagyon nagy segítség tud lenni!

3. Soha ne a más gyerekéből induljatok ki, ne akarjátok folyton a másikhoz hasonlítani gyermeketeket, mert ő egyedi, egyszeri és megismételhetetlen, egyéni igényekkel és szükségletekkel. Ha ellentmondást nem tűrően utasítja el a bili puszta látványát, kérlek Benneteket, hogy ne erőltessétek a dolgot. Én magam is melehtősen későn, azaz majdnem 3 éves koromra lettem szobatiszta. Anyukám aggódott is, mire a gyermekorvos ezzel nyugtatta: Nyugodjon meg, kedves Anyuka, az első randijára biztosan nem pelenkában fog érekzni. És igaza lett! :)

4. Mindenképpen támogassátok őket abban az esetben, ha maguktól kezdenek el érdeklődni a téma iránt. Nem kell azonnal zenélő, világító bilit venni neki, hiszen a sima, hagyományos darab is jó szolgálatot fog tenni! :)

5. Ha belevágtok a szobatisztaságba, akkor fontos, hogy csináljátok is végig, akármeddig is fog tartani! Tehát: ha eljutottatok odáig, hogy napközben már nincs rajta pelus, csak alváshoz, akkor egy-két, napközbeni baleset után ne tegyétek vissza rá hirtelen a csomagot, mert akkor megzavarodik a gyermek. Ilyenkor vállalni kell a sokszori ruhacserét, de ne szakítsuk meg a félig elért sikerek sorozatát!

6. Éjszakára már csak akkor érdemes levenni a pelenkát, ha sok-sok ébredést követően száraz csomagot vettünk le lurkónk popsijáról. És még ilyenkor is érdemes az ágyba biztonsági intézkedéseket lopni, hogy az éjjeli balesetet minél rövidebb idő alatt tudjuk elhárítani.

7. Nincs semmi rossz abban, ha gyermeketek rögtön a felnőttek illemhelyét akarja használni: ma már ehhez is rengeteg féle és fajta kiegészítőt lehet kapni, megkönnyítve annak használatát manóink számára. Itt szeretném megjegyezni, hogy ha már ennyire beengedtük őket a mi világunkba, akkor tegyük teljessé a dolgot: ne feledkezzünk meg a kézmosásról sem! :)

Erről fogok még Nektek írni a következő bejegyzésembe is, mert még nagyon sok gondolat, ötlet, történet jutott eszembe, csak nem akarom, hogy túl hosszúra nyúljon a mai mondókám!

Folyt.köv.! :)

üdv,

Kiki

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr812482377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása