Kikimosoly

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy ötleteket adjak anyukáknak, hogy boldogan töltsék el a téli-nyári-tavaszi-őszi hétköznapokat gyermekeikkel. De a programokon, közös játékokon túl egyéb tapasztalataimat is szívesen megosztom minden érdeklődővel, válaszolok minden kérdésre, ami gyermekekkel kapcsolatos, hiszen 13 év alatt sok mindent megtanultam óvónőként és bébiszitterként, milyen is az élet onnantól kezdve, hogy megérkezett a várva várt apróság! :)

Friss topikok

  • Kikimosoly: @spakri: Köszönöm szépen! :) Jól esik! :) Biztosan állítom, hogy vannak hozzám hasonló gondolkodá... (2010.11.08. 23:11) Amikor máshogy bővül a család
  • mohikán76: Szia Kiki! Hajni vagyok!! :) Nagyon tetszik a blogod, szuper ahogy írsz, s abszolult te vagy, hum... (2010.09.24. 22:28) Házon kívüli kalandok
  • Dorota: @Kikimosoly: Szió! Köszönöm a kedves szavakat! Biztosan kérdezni fogok, amint adódik valami számo... (2010.09.01. 17:03) Beszoktatás, megszokás :)

Linkblog

Ötletbörze

2010.09.19. 10:50 - Kikimosoly

Sziasztok!

Szép vasárnapot minden Olvasómnak! :) Igen, ne mosolyogjatok, az eső ellenére is lehet szép a mai nap! Hogyan? Ezt fogom most megosztani Veletek!

Tudom, hogy majdnem minden Anyukának eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, kifogyott az ötletekből arra az esetre, amikor az idő nem teszi lehetővé a szabadtéri programokat, a csavargást, a játszóterezést. Higyjétek el, ebben semmi rossz nincs, ezért sose érezzétek Magatokat rossz szülőnek! Ilyenkor nyugodtan meg lehet csörgetni a barátnő anyukákat, háhta van olyan ötlete, ami nektek ezidáig eszetekbe se jutott! Vagy olvasni Kiki oldalát:)

Tudom, hogy hétvégén az anyuka szereppel párhuzamosan dübörög a gondoskodó feleség megformálása is, azaz takarítás, ebéd, mosás, vasalás és ami még a csövön kifér:) Ha esetleg ez utóbbi teendőket sikerül megosztani párotokkal, netán anyós vagy anyukátok pont meghívott ebédre:), akkor biztos fog jutni idő csemetéitekre. Akivel közösen lehet játszani, ahhelyett, hogy egész délelőtt vagy délután ül a tv előtt és ezeket a mai, hihetetlenül vad, agresszív és érthetetlen meséket nézi. (A tévézésről majd egy külön fejezetben szeretnék írni!!!)

Gyermekeink körében tuti siker a só-liszt gyurma! Egyszerű az elkészítése is: kétharmad egyharmad arányban a liszt javára és apránként adjuk hozzá a vizet, amíg jól gyúrható tésztát kapunk. Színt lophatunk mindannyiunk és a gyurma életébe is, ha a kész masszát kissebb adagokra szedjük és egyik-másik cipócskához folyékony festéket adunk. Innentől kezdve aztán az elkészíthető remekművek darabszámának, formájának határa a csillagos ég:) Sok-sok örömteli perccel, beszélgetéssel, az alkotás örömével! És természetesen készítsük gyermekünkkel közösen a gyurmát - kortól függően persze -, már ezzel is sok örömet szerzünk neki!  A kész alkotásokat ki lehet szárítani sütőben (ne csukjátok be a sütő ajtaját, hogy ne süljön meg, csak száradjon), illetve pár nap alatt szobahőmérsékleten is kiszáradnak. Ha elég kemény, akkor lehet festeni. Díszítőként használhatunk kicsi köveket, amiket előzőleg érdemes begyűjteni a játszótéren, illetve piciszemű babot, lencsét, tésztát, rizst, színes gyöngyöket, de a szép színes őszi faleveleket is bele lehet szerkeszteni a gyurmába. A kiegészítő elemeket illetően is határ a csillagos ég!

Ha netán mégse érezne kedvet a mi Mazsolánk a gyurmázáshoz, akkor lehet a gyufákkal is alkotni. Szerintem a modern technika ellnére minden háztartásban van néhány doboz gyufa. Kell még hozzá néhány lap (fehér vagy színes, teljesen mindegy), egy kis ragasztó és máris kezdődhet az alkotó munka. Mindenféle formákat lehet "kiragasztani" a gyufaszálakból: házat, fákat, állatokat, virágot és ami még eszetekbe jut. Aztán ezeket a remekműveket is ki lehet festeni.

Tapasztalatból ajánlom Nektek a nyers tésztákat. Ma már annyiféle formában kaphatóak, hogy a főzésen túl egyéb örömeköt is tudnak okozni Kicsinek, Nagynak egyaránt! Ezeket is be lehet festeni és felragaszgatni: például egy sima, nyersfa képkeretre. Össze lehet őket fűzni cérnával és máris kész az egyedi nyaklánc, karkötő. Vagy a fent említett gyurmával is istenien kombinálható! Illetve bármilyen alakzat is kirakható belőlük papírra ragasztva. Ebben az esetben érdemes rajzlapra dolgozni vagy keményebb kartonpapírra, mert a tésztának már van súlya és a sima fehér lap nem igazán bírja a terhelést.

Ha netán ennyi időtök mégse lenne Kincseitekre a vasárnapi teendők miatt és mellett, akkor - szintén a kor függvényében - vonjátok be őket a feladatokba: az együtt főzés szerintem az egyik legjobb dolog. De sok gyermekem van, aki szívesen segít a teregetésben, a mosás előkészítésében és elindításában (mekkora élmény beleszórni az adagolóba a mosóport! el sem hiszitek!:) az indítógomb megnyomásáról már nem is beszélve!!!!:)) Ha nem szalad el a porszívó hangjától, akkor lehet együtt is takarítani. Így akkor nem csak közösen, hanem hasznosan is telik az idő!

Alkotásra, munkára fel! :)

üdv,

Kiki

ui: legközelebbi bejelentkezésem alkalmával arról fogok Nektek írni, hogy rossz időben is ki lehet mozdulni, és jó élményekkel hazatérni!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr632306927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása