Kikimosoly

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy ötleteket adjak anyukáknak, hogy boldogan töltsék el a téli-nyári-tavaszi-őszi hétköznapokat gyermekeikkel. De a programokon, közös játékokon túl egyéb tapasztalataimat is szívesen megosztom minden érdeklődővel, válaszolok minden kérdésre, ami gyermekekkel kapcsolatos, hiszen 13 év alatt sok mindent megtanultam óvónőként és bébiszitterként, milyen is az élet onnantól kezdve, hogy megérkezett a várva várt apróság! :)

Friss topikok

  • Kikimosoly: @spakri: Köszönöm szépen! :) Jól esik! :) Biztosan állítom, hogy vannak hozzám hasonló gondolkodá... (2010.11.08. 23:11) Amikor máshogy bővül a család
  • mohikán76: Szia Kiki! Hajni vagyok!! :) Nagyon tetszik a blogod, szuper ahogy írsz, s abszolult te vagy, hum... (2010.09.24. 22:28) Házon kívüli kalandok
  • Dorota: @Kikimosoly: Szió! Köszönöm a kedves szavakat! Biztosan kérdezni fogok, amint adódik valami számo... (2010.09.01. 17:03) Beszoktatás, megszokás :)

Linkblog

Küzdelem a betegségek ellen

2011.02.20. 10:07 - Kikimosoly

Sziasztok Kedves Szülők!

Ezen a napsütéses délelőttön azért "ragadtam tollat", hogy gyermekeitek érdekében egy kéréssel forduljak Hozzátok. Írásomhoz az ötletet ismét a valós élet adta, tehát fontosnak tartom megosztani Veletek.

A téli időszakban mindannyiunk nagy ellensége és kihívása, hogy a levegőben terjengő betegségeket megelőzzük, illetve mihamarabb kigyógyuljunk belőlük. Talán kijelenthetem, hogy gyermekeinket még inkább próbáljuk óvni és védeni a ma már elég kíméletlen kórok ellen, de sokszor eredménytelennek bizonyulnak óvintézkedéseink. A betegségek életünk ugyanolyan velejárói, mint az evés, ivás, alvás, de persze azért érdemes felvenni ellenük azt a bizonyos box-kesztyűt és ringbe szállni ellenük. Kicsit magam is bizalmatlan vagyok az télen kapható gyümölcsök és zöldségek valódi vitamintartalmát illetően, de a narancs és a mandarin biztos, hogy jót tesz mindannyiunk szervezetének. Akár prevenciós eszközként, akár egy lezajlott betegség után, immunerősítőnek. Több gyermek esetében hallottam és tapasztaltam, hogy a Béres vitamincseppek (és ez itt most az ingyenreklám helye :))) sok gyerekre jó hatással voltak: kevesebbet voltak betegek és még az étvágyuk is javult. De természetesen a mai védőszerek elég széles tárházából Mindenki azt választja, amelyben a legjobban hisz.

De térjünk a lényegre. Most pénteken a szokásosnál kicsit később értem be az oviba, ahol is az a hír fogadott, hogy egyik kisfiam bal szeme elég piros, nézzem meg mindenképpen. Átöltözés nélkül, kettesével szedve a lépcsőket siettem fel az említett Manóhoz és a sikítófrászomon uralkodva máris tárcsáztam az anyuka számát, hogy amint lehet, vigye haza gyermekét. Egyértelmű kezdődő kötőhártya gyulladást diagnosztizáltam. Tudom, nem vagyok orvos, viszont az elmúlt évek alatt sok ilyet láttam már. Tévhitek elhessegetése miatt leírom, hogy ez a betegség nem minden esetben jár azonnal sárgás színű váladékozással, tehát semmiképp se legyintsünk, ha gyerekünk szeme csak piros és még csak nem is viszket neki!!! Ez a betegség sajnos olyan tempóban és szinten terjed egy közösségben, mint a pestis. Igen, tudom, durva a hasonlat, de próbálom érzékeltetni, miért szeretném azt kérni Tőletek, hogy ha bármilyen betegséget, elváltozást, furcsaságot tapasztaltok gyereketeken, akkor az ovi helyett első célpontnak válasszátok az orvosi rendelőt és szakember segítségével győződjetek meg arról, hogy szemetek fénye semmi olyan betegségben nem szenved, amely miatt közösségbe ne mehetne. Mert sok éve küzdünk kollégáimmal azért és az ellen, hogy "kicsit beteg" gyereketeket ne adjátok be a többi egészséges közé. Kicsit folyik az orra, kicsit köhög, de majd elmúlik megjegyzések kíséretében érkeznek reggel az apróságok és pár nap elteltével az érkező nebulók száma a felére csökken, mert a kicsit náthás, kicsit köhögő gyerek végigfertőzte az egész csoportot. Én maximálisan megértem, hogy betegségek esetén sok családnak nagy kihívást jelent megoldani a beteg gyerek felügyeletét, elhelyezését! De amikor a nem teljesen egészséges gyereketekkel útnak indultok az oviba, gondoljatok arra, hogy Ti mit szólnátok ahhoz, hogy éppen egy betegségből kigyógyult gyereketeket egy ilyen félig beteg kis társa pár nap alatt visszafertőzte, kezdhetitek előröl az ápolást és az ezzel járó hacacárét is. Arról nem is beszélve, hogy mi, pedagógusok sem bírunk minden esetben ellenállni a baktériumnak és bacilusoknak, tehát mi ugyanúgy kidőlhetünk a sorból és ennek a dominónak felborulása, sok másik dominót is feldönt....

Higgyétek nekem el, hogy az ovis korú gyermek - még a nagycsoportosok sem minden esetben - teszik kezüket a szájuk elé köhögésnél, simán jól érzik magukat napközben úgy is, hogy az orruk folyik, és ha mi, felnőttek nem szólunk nekik vagy nyomunk kezükbe egy zsebkendőt, akkor elszipognak egész nap.

A közösségi élet zökkenőmentessége érdekében fontos lenne az is, hogy ha gyermeketek bármilyen klasszikus gyerekbetegséget kap el, mint mumsz, bárányhimlő, rubeola stb., akkor erről feltétlenül értesítsétek az óvodát. Egyrészt jó tudni, hogy ez van a levegőben, másrészt ilyenkor az óvodának kötelezettségei vannak azt ÁNTSZ felé.

Remélem, eredményes volt/lesz mai bejegyzésem, és a jövőben Mindannyitoknak eszébe fog jutni ez a pár sor, amikor gyermeketek beteg lesz. Jobbulást Mindenkinek!

Előre is köszönöm az együttműködéseteket!

üdv,

Kiki

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr862674198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása